BrainBalance, How’s your brain?

Brain Balance

How’s your brain?

Brain Balance…

Ons brein is voor bijna alles wat je voelt, gelooft, denkt en doet verantwoordelijk.

Het is onze besturing van het hele lichaam en werkt nauw samen met onze darmen en ons hart. Het brein krijgt informatie binnen van alles wat er binnen en buiten om je heen gebeurt. Daardoor gebeurt het vaak dat het overprikkeld raakt. Voor het overprikkeld brein is speciaal de Brain Balance methode ontwikkeld. Er wordt in deze methode naar 7 pijlers gekeken die erg belangrijk zijn bij een gezond en gebalanceerd brein.

  • Breinkennis
  • Brainfood
  • Beweging
  • Slaap
  • Stress
  • Ontspanning
  • Omgeving 

Breinkennis
Als je een beetje weet hoe jouw brein werkt, kan je beter begrijpen hoe en waarom je denkt en kan je aan de slag met jouw programmeringen en emoties die jouw gedrag beïnvloeden.

Heel zwart wit gezien bestaan onze hersenen uit een linker en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft staat voor ratio en taal en de rechterhersenhelft staat voor emoties en creativiteit. Zo zwart wit is het natuurlijk niet want beide helften werken continue samen via de hersenbalk en bestaat uit het 3 delen. De hersenstam, de kleine hersenen en de grote hersenen.

In de hersenstam worden onder andere ons lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk geregeld. De kleine hersenen plannen onze bewegingen. Ze zorgen dat je alle bewegingen goed, snel, nauwkeurig en in balans kan uitvoeren. In de grote hersenen wordt alles verwerkt en wordt de beweging van je lichaam geregeld. Ook worden hier emoties en geheugen geregeld.

Brainfood
Onze darmen zijn ons tweede brein. Ze beïnvloeden elkaar. Wil het brein goed zijn werking kunnen doen dan zijn neurotransmitters erg belangrijk. De neurotransmitters (signaalstofjes naar de zenuwen) worden aangemaakt in de darmen, als je darmgezondheid niet gezond is heeft dat uitwerking op je brein.

Je brein en de rest van het lichaam heeft de juiste voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Door gezond te eten verander je de manier waarop je denkt, voelt en gedraagt. In Brain Food zitten de juiste voedingstoffen om je brein in balans te houden en optimaal te kunnen functioneren.

Beweging
Beweeg je brein gezond! Het brein en beweging zijn met elkaar verbonden. Namelijk driekwart van je hersencellen is betrokken en zorgt ervoor dat jij kan bewegen zoals jij dat graag wilt. Bewegen zorgt voor nieuwe hersencellen, verbindingen, en de aanmaak van geluksstofjes. Regelmatig en effectief bewegen maakt je sterker, energieker, slimmer en gelukkiger.

Slaap
Goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen functioneren. In onze slaap verwerken we de gebeurtenissen van de dag. Beter slapen = minder prikkelbaar = stressbestendiger = blijer en gelukkiger in het leven!

Terwijl je slaapt dragen de hersenen belangrijke informatie over naar het langetermijngeheugen en zorgt ervoor dat je dingen beter onthoudt. Je lichaam, pezen en spieren herstellen en je brein reguleert belangrijke afvalstoffen die je weerstand verhogen.

Stress
Het woord stress roept vaak een negatieve associatie op. Terwijl de functie van stress je helpt te presteren, te ontwikkelen en te overleven. Stress is dus belangrijk!

Onze hersenen zijn gebouwd voor kortdurende stressmomenten. Helaas is het tegenwoordig zo dat we continue in stress leven en prikkels moeten verwerken. Daardoor wordt het chronisch, krijgt het een negatieve lading en zorgt het voor disbalans. Negatieve stress kan leiden tot angst en kan uiteindelijk leiden tot depressie en/of burn-out. Positieve stress maakt je sterker.

Ontspanning
Ontspanning geeft je brein een signaal dat het kan herstellen en jouw stresshormonen kan neutraliseren. Het geeft weer ruimte om je creativiteit te laten stromen, te creëren en problemen in je leven op te lossen. Je neuroplasticiteit (nieuwe verbindingen tussen hersencellen maken) blijven zich op deze manier ontwikkelen en kunnen hierdoor blijven leren. Je kan hiermee jouw persoonlijk blijven ontwikkelingen in de richting die jij wilt. Ontspannen achter een scherm werkt niet echt omdat dat ook weer prikkels geeft. De beste ontspanning krijg je doorslapen, mediteren, yoga en tijd in de natuur.

Omgeving
Je omgeving beïnvloedt je brein iedere dag. Alles wat maar te maken heeft buiten jou, programmeert je routines en jouw gewoontes in je brein. Waar je woont, werkt, mensen om je heen. Dingen die je aangeleerd hebt doordat je dagelijks op dezelfde plek komt en de dingen doet die je altijd doet. Ze worden automatismen. Het beïnvloedt je doen en laten.

In het kort heb je gelezen waar de 7 pijlers naar verwijzen en wat ze betekenen.

Kijk eens goed welke pijler iets meer of iets minder aandacht mag krijgen van jou. Probeer nieuwe dingen. Maak fouten en blijf proberen! Ons brein houdt ons graag voor de gek en blijft graag lui. Doe wat goed voelt en zorg dat jouw brein in balans blijft.

How’s your brain?

Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
-Albert Einstein-

 

Sanne Coaching schrijft over uiteenlopende onderwerpen.

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...