Meditate, Love the stillness

Niet gecategoriseerd

Meditate, love the stillness!

Meditate…

Meditatie is naast het slapen de diepste ontspanning voor met name ons brein. Je probeert gedachten en afleidingen los te laten. Hierdoor zorg je dat je met je volle aandacht met jezelf bezig bent. Je voelt meer rust en stilte in jezelf en jouw lichaam en brein komen tot rust. In deze stilte hoor je jouw intuïtie, je onderbuik, je ware IK. Je ware IK schreeuwt namelijk nooit. Het fluistert tegen je. Dat kan zijn met een woord of een zin dat ineens bij je opkomt, een beeld dat je ziet, misschien ruik, proef of voel je wel iets. In het begin zul je denken dat het jouw brein is die met je eigen fantasie met jou aan de haal gaat. Totdat je het verschil gaat merken tussen je hoofd die ‘praat’ of jouw ware IK.

In het begin kan het erg lastig zijn om te mediteren. Vooral als je het nog nooit hebt gedaan. Je lichaam voelt gespannen, je ademhaling is wat snel en hoog, en je gedachten gaan alle kanten op. Net als spieren die je met een sport gaat trainen, moet je ook dit trainen. Je kunt niet verwachten dat het direct stil is in jou en dat je minutenlang kan genieten van de rust.

Begin eens met 5 minuten. Dit kan een geleide meditatie zijn die door iemand is ingesproken of je probeert naar je eigen ademhaling te luisteren. Doordat de tweede in het begin wat moeilijker is, raad ik een geleide meditatie aan. Een stem om op te focussen zodat je niet direct afgeleid wordt door jouw omgeving of jouw gedachten. Na 5 minuten kan jij al verschil voelen.

Naarmate je meer hebt geoefend verleng je de tijd van het mediteren en zul je zien dat het steeds makkelijker gaat en dat je het fijn gaat vinden. Je stapt over op een stille meditatie met alleen jezelf. Je luistert naar je ademhaling om tot rust te komen. Het wordt stiller en stiller en je merkt dat je in een totale meditatieve staat terecht komt. Zelfs dan kun je soms merken dat er even weer een gedachte langskomt die je niet nodig hebt. Dat is niet erg. Je laat het gaan en je focust je weer op je ademhaling. Langzaam in en uit. De uitademing iets langer totdat je niet meer verder kunt. Je merkt dat jouw lichaam dan vanzelf weer wil inademen. Uiteindelijk gaat alles vanzelf en zit je weer in jouw eigen stilte.

Toch kun je soms merken dat de ene keer makkelijker en beter gaat dan de andere keer. Kies op de momenten dat je niet gefocust kan blijven toch voor een meditatie maar dan iets korter of een geleide meditatie zodat het iets makkelijker is om erbij te blijven. Juist de dagen dat je jezelf iets minder goed voelt, zijn dit de beste oefeningen om je weer lekkerder en rustiger te gaan voelen. Dat het niet lukt is alleen maar jouw brein die tegen jou zegt dat het niet kan en lukt. Jouw brein is nou eenmaal lui en wil vooral niet te veel doen, en al helemaal niet op dagen dat het minder gaat. Just try and love your stillness!

‘Calmness of mind is one of the beautiful jewels of wisdom’

-James Allen-

 

Sanne Coaching schrijft over uiteenlopende onderwerpen.

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...