Breinkennis, get to know your brain!

Brain Balance, Holistic, Me, My-self & I

Get to know your brain.

 

Een klein beetje kennis over je brein geeft je stof tot nadenken

Nadenken over hoe jouw brein voor jou werkt. In de blog ‘The Road to BrainBalance’ heb ik al wat meer verteld. Ik heb vooral verteld dat ons brein ons wil beschermen en ons daarmee ‘klein’ wil houden. Het liefst luister je niet naar deze gedachten als je wilt groeien. Wat ik je ga vertellen in deze blog? In deze blog vertel ik wat meer over de delen van het brein en wat die delen doen. Je krijgt iets meer theorie te lezen. 

 

So lets dive in to our brain…

 

Ons brein bestaat uit 3 delen. Die delen bestaan ook weer uit meerdere delen. Om het makkelijk te houden ga ik alleen in op de 3 ‘grootste’ delen…

De hersenstam is het oudste gedeelte van ons brein. Dit deel wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. De hersenstam is gericht op het overleven en voortplanten. Het bestuurt onze automatische processen aan. De hersenstam denkt daarom niet na en onthoudt ook niets, het reageert automatisch en instinctief. De hersenstam stuurt ook alle vitale functies aan. Denk daarbij aan het ademhalen, onze bloedsomloop en onze hartslag.

Het limbisch brein, ons zoogdierenbrein, stimuleert ons sociale gedrag en emoties. Het kickt op genotsysteem, het zoekt namelijk naar aangename herinneringen en ervaringen. In dit deel horen naast de emoties ook het gevoel thuis. Het limbisch brein wil het liefst pijn en confrontatie vermijden.

In de neo cortex, ook wel het mensenbrein, zit ons ratio, ons gezond verstand. Het is het jongste gedeelte van ons brein. Het is verantwoordelijk voor rationaliteit en nuchterheid. Hier maak je jouw weloverwogen beslissingen, hier doe je je kennis op, je denkt logisch na en je kan hiermee problemen analyseren.

95% onbewust, 5% bewust..

De hersenstam is grotendeels verantwoordelijk voor ons onderbewuste systeem. Het bepaalt namelijk maar liefst 95% van jouw dagelijkse beslissingen. Zie het als de automatische piloot in jou. In ons onderbewuste systeem liggen dus onze automatismen opgeslagen en hier bevinden zich ook onze programmeringen. In de jaren dat jij leeft heeft het onderbewuste brein alle informatie opgeslagen. Sommige zijn stevig opgeslagen en dominant aanwezig, anderen zijn een beetje aanwezig op de achtergrond. Alles heeft het brein geregistreerd, emoties, handelingen, mensen, omgevingen, geuren en kleuren, pijn, ervaringen en beslissingen.

De neo cortex staat gelijk aan het bewuste systeem. Het is verantwoordelijk voor de 5%.  Zoals je al eerder hebt gelezen is de neo cortex verantwoordelijk voor logica, ratio en creativiteit. Je denkt dus maar voor 5% echt na wat je doet als je bijvoorbeeld een beslissing moet maken.

Go to the academy…

Als je oude patronen wilt doorbreken zul je dingen in je leven moeten veranderen. Het helpt daarbij om de juiste breinkennis te hebben en te weten waar wat vandaan komt. Waarom denk je op een bepaalde manier? Waarom doe je zoals je doet? Wat staat er in jou geprogrammeerd? Door jezelf op deze manier (beter) te leren kennen, herken je sneller jouw gedrag en daarmee jouw valkuilen. Je leert daarmee te reageren om een andere weg te kiezen die beter voor je zal zijn. Dit is dus iedere dag jezelf blijven trainen om de baas te worden over jouw eigen brein en jouw gedachten.

Kijk snel op academy.sannecoaching.com voor de online trainingen, The Journey, The Road to BrainBalance of The Holistic Compass!!! Wordt de baas over jouw eigen brein, jouw systeem en daarmee jouw leven!

|

'Our life is the creation of our mind'

– Unkown –

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...