Brainfood…darmen jouw tweede brein!

Brain Balance, Holistic, Me, My-self & I

Brainfood…darmen jouw tweede brein

 

Onze darmen worden niet voor niets ons tweede brein genoemd. Alles wat jij in je mond stopt en wat uiteindelijk in jouw darmen terecht komt, gaat ook naar jouw brein. Hoe dan? Hoe kan iets wat je eet nou in je brein terecht komen? I’ll tell you…

 

De darmen in verbinding..

 

Je darmen staan in verbinding met de langste zenuw van ons lichaam, namelijk de nervus vagus. De nervus vagus kan je zien als een telefoonlijn. Je brein en darmen communiceren via deze telefoonlijn. Ze communiceren continu over alles wat er binnenin jouw lichaam gebeurt. Wanneer je trek hebt of juist vol zit. Wanneer je stress ervaart of naar de wc moet. Jouw darmen slaan alarm als er bijvoorbeeld iets in de voeding zit wat niet goed is voor je. Daarmee laat de nervus vagus dus direct weten aan jouw brein wat er gaande is en daardoor reageren jouw darmen weer om actie te ondernemen.

Je darmen nemen voedingsstoffen op en die zijn belangrijk voor het aanmaken van neurotransmitters. Meer dan 10 neurotransmitters worden gemaakt in darmen. Een neurotransmitter is hoe jij je voelt. Het zijn signaalstofjes die jouw lichaam afgeeft. Ze brengen een bericht over. Zie het net als de nervus vagus als een telefoonverbinding. Er wordt continue geappt zodat je hersenen verschillende functies in je lichaam kan besturen. Het beïnvloedt ons denken, emoties, gevoel, gedrag en onze beweging. Als jij de juiste voeding aan jouw darmen geeft, maken jouw darmen deze stofjes aan om door te sturen naar jouw brein. Er worden gelukstofjes aangemaakt waardoor jouw brein happy wordt en dit ook gaat verspreiden naar de rest van jouw lichaam. Je brein is helder, je krijgt meer energie waardoor jouw brein en lichaam energieker zullen worden. Je straalt en hebt zin in het leven!

Je zult merken als jij de hele dag junkfood of veel suiker eet dat niet alleen jouw lichaam daarop reageert maar ook jouw brein. Je voelt je mentaal minder goed, je reageert prikkelbaar, je bent moe, je wilt continue eten en ga zo maar door. Je kunt je dus voorstellen dat als je de juiste voeding tot je neemt je daarmee niet alleen je darmen gezond houdt maar ook je brein.

Mentale disbalans..

Een groot deel van mentale disbalans, denk aan burn-out, depressie, alzheimer, komt van de manier hoe jij voor jezelf zorgt. Natuurlijk zijn er dingen genetisch bepaald, maar jij bent nog altijd degene die de keuze maakt wat jij in je mond stopt en wat je daarmee aan jouw darmen en brein geeft. Om klachten te verminderden, klachten zelfs te laten verdwijnen en/of preventief te werken aan je darmgezondheid en daarmee ook aan je breingezondheid is het goed om eens te kijken naar jouw voedingspatroon. Je zult merken als jij stapje voor stapje jouw voedingspatroon verbeterd dat je daarmee aan je algehele gezondheid werkt. Je krijgt meer energie en voelt je energiek, je kunt helderder nadenken, je voelt je blijer en gelukkiger. Je voelt je letterlijk lichter niet alleen doordat je op een gezonde manier misschien wat kilo’s kwijtraakt maar ook omdat je licht eet, je spijsvertering wordt beter en je maag en/of darmklachten verminderen of verdwijnen. Zelfs huidklachten kunnen verminderen of verdwijnen. Kortom wat jij in je darmen stopt daarmee kun je jezelf en je systeem helpen. Voorkom klachten en/of ziektes op een later tijdstip door nu goed voor jezelf te zorgen!

Zit jij ermee in je maag?!…

Het is niet voor niets dat wij veel spreekwoorden hebben die werkelijke betekenis hebben. Denk daarbij aan, ergens mee in je maag zitten, wat heb je op je lever, gal spugen, vlinders in je buik, een onderbuikgevoel hebben, en ga zo maar door. Allemaal te maken met ons lichaam die ons iets wil vertellen en ons gezond wil houden!

Go to the academy…

Als je oude patronen wilt doorbreken zul je dingen in je leven moeten veranderen. Het helpt daarbij om te weten waar wat vandaan komt. Waarom denk je op een bepaalde manier? Waarom doe je zoals je doet? Wat staat er in jou geprogrammeerd? Door jezelf op deze manier (beter) te leren kennen, herken je sneller jouw gedrag en daarmee jouw valkuilen. Je leert daarmee te reageren om een andere weg te kiezen die beter voor je zal zijn. Dit is dus iedere dag jezelf blijven trainen om de baas te worden over jouw eigen brein en jouw gedachten.

Kijk snel op academy.sannecoaching.com voor de online trainingen, The Journey, The Road to BrainBalance of The Holistic Compass!!! Wordt de baas over jouw eigen brein, jouw systeem en daarmee jouw leven!

|

'‘Investeren in je gezondheid levert lijfrente op’'

– Unkown –

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...