Beweging…move your ass!

Brain Balance, Holistic, Me, My-self & I

De 3e pijler van BrainBalance

Je hebt al kunnen lezen over breinkennis en over brainfood. De eerste 2 pijlers van de 7 pijlers van BrainBalance. In de blog ‘Breinkennis, get to know your brain!’ heb je gelezen dat het belangrijk is om te weten hoe het er in je brein voorstaat en hoe het nou eigenlijk allemaal werkt daar in jouw koppie. Dat brainfood daar ook een rol in speelt heb je kunnen lezen in de blog ‘Brainfood…darmen jouw tweede brein!’. Wat jij je darmen geeft, geef je ook je brein! Deze blog gaan over bewegen. Waarom bewegen niet alleen goed is voor je lichaam maar dus ook voor je brein! Hieronder vertel ik het je…

Meer dan 70% van ons brein gebruiken we bij beweging. Door beweging vervang je oude hersencellen en verbindingen door nieuwe. Je ontwikkelt daardoor sneller en je geeft jouw brein als het ware een update. Bij bewegen maken we het het stofje BDNF aan. Met een mond vol in het engels….Brain-Derived-Neurotrophic-Factor. Simpel gezegd is het een zenuwcel stimulerende factor die van de hersenen afkomstig is. BDNF is een neurotrofine; een belangrijke stof voor het overleven van neuronen en wordt ook wel pokon voor ons brein genoemd. Hierdoor maakt beweging je niet alleen maar sterker, fitter en slimmer maar dus ook happyer!

Bewegen voor de maaltijd…

Het allerliefste bewegen we vóór een maaltijd. Als je voor een maaltijd beweegt zorg je ervoor dat je sneller in de vetverbranding komt en dit levert meer energie op. Het lichaam gebruikt namelijk eerst het glycogeen (opgeslagen koolhydraten en glucose) voorraad en gaat daarna over op de vetverbranding. Daarnaast zorgt het ervoor dat je insuline gevoeliger wordt, dat zorgt er weer voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Het lukt niet gelijk bij iedereen. Het lichaam moet eerst wennen en zich aanpassen. Het liefst gewoon volhouden ook al is het moeilijk. We maken namelijk eerst de voorraden op voordat we het weer aanvullen. Zie het als boodschappen doen, eerst voorraad uit je koelkast opmaken voordat je nieuwe voorraad aanschaft.

Kom in beweging en blijft in beweging

Kom dus letterlijk in beweging. Niet alleen maar met je lichaam maar ook met je brein en de rest van je systeem. In beweging blijven, is blijven ontwikkelen. Het aansterken van je spieren, gezondere houding, uit je comfortzone gaan, je energieker & zelfverzekerder voelen, slimmer worden en happy-er zijn. Beweging geeft altijd voordelen. Het haalt je zelfs uit de donkerste en moeilijkste periodes. Je staat letterlijk op en komt in beweging. Weg uit het oude wat niet goed meer is voor je en op naar iets nieuws. Je hebt altijd een keuze en maakt ook die keuze doordat je zelf bepaald om die stap te zetten.

So move your ass en kom in beweging. Ook al is het zwaar en moeilijk, iedere kleine stap is beweging. Take it slow, take it easy maar blijf in beweging. Alleen dan zul je merken dat het anders wordt!

‘Nothing happens until something moves’

‘Albert Einstein’

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...