Stress…where do you stress about?

Brain Balance, Holistic

Stress…where do you stress about?

Stress…

Positieve stress is gezond! Helaas niet zoals de meeste onder ons stress kennen. Negatieve en chronische stress!

We need stress!

Als het woord stress valt, denken de meeste mensen direct aan iets negatiefs, iets wat er niet mag zijn omdat het ons niets brengt. Dat is waar tot op een zeker hoogte! Continue in stress leven is voor je brein en je systeem ziekmakend. Het laat je brein zelfs krimpen. Je vergroot jezelf met zowel mentale als lichamelijke aandoeningen. Denk aan chronische vermoeidheid, hartkloppingen, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn e.d. Positieve stress daarentegen hebben we juist nodig. Het is namelijk niets anders dan spanning of druk. Het helpt je te presteren en je verder te ontwikkelen. Het helpt je letterlijk te overleven.

Als we het in over het algemeen over stress hebben, denken de meesten onder ons dat het werk gerelateerd is. Niets is minder waar. Stress kan van zoveel meer aspecten komen. Misschien ken je het wel van jezelf of van je omgeving; geldtekort, ziekte van jezelf of een ander, personen en/of opmerkingen die je bedreigend opvat, ongelukkig zijn, onmacht voelen, dit zijn allemaal aspecten waardoor jouw lichaam stress kan ervaren. Er zijn ook nog andere aspecten die jouw lichaam als stress ervaart waarvan de meeste mensen geen weet hebben. Hierbij kun je denken aan, koorts (is even nodig om ontsteking op te ruimen maar mag niet te lang duren), hoge bloeddruk, verkeerde voeding (verschild per persoon), slaaptekort, koffie & alcohol, te weinig of te veel beweging (vooral langere duur), medicijnen etc. Ook hierbij geldt, duurt het even is het niet erg. Op langere termijn raakt jouw systeem uitgeput omdat het continue onder stress staat.

What’s out for the tiger

Ons brein is gemaakt om even stress te ervaren. Denk daarbij aan de oertijd waarbij de mens schrok van een tijger. Er schiet direct adrenaline en cortisol door je lichaam, stresshormonen die worden aangemaakt om te overleven. Stress is dus letterlijk gemaakt om te overleven. Want zodra die tijger weg is, zakken jouw stresshormonen weer en voel je je weer goed. Stel je dus maar eens voor dat je dag in dag uit door zo’n tijger wordt achtervolgd. Je staat helemaal onder spanning en kunt verder niets tot bijna niets. Niet gek dat je daar dan klachten van krijgt.

Die tijger die even komt en weer gaat dat noemen we acute stress. Acute stress is juist goed voor ons. Het beschermt je tegen de chronische stress. Je lichaam krijgt namelijk af en toe prikkels die je uiteindelijk sterker maken. Door jezelf dus regelmatig bloot te stellen aan korte en acute stressprikkels kun jij je aanpassingsvermogen trainen en daarmee vergroten. Als je stressbestendiger wordt zul je merken dat je lichaam niet meer zo snel uit balans raakt.

Wat is dan een acute stressprikkel?

Denk aan honger (tijdelijk vasten), dorst, koude of warme prikkel (koude douche of sauna). Door je lichaam af en toe een opdonder te geven, leert je lichaam daarmee om te gaan. En het is nog gezond ook! Let wel!…Sta je iedere dag onder de stress dan is het geen aanrader om nog meer stress te creëren. Acute stress is gezond, alleen wel gedoseerd. Dus luister naar je lichaam!

‘It is not stress that kill us, it is our reaction to it’

-Hans Selye-

 

 

Sanne Coaching schrijft over uiteenlopende onderwerpen.

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...