Ontspanning…take it easy and relax!

Brain Balance, Holistic, Me, My-self & I

Take it easy and relax

Ontspanning…

…zo hard nodig in de tijd waarin wij leven. Ontzettend veel mensen leven dagelijks met veel stress. In de vorige blog heb ik je verteld wat stress met je doet. Positieve en kortdurende stress is top! Is goed voor je systeem. Negatieve en langdurige stress?! Not so good! Het kan je ziek maken.

In deze blog ga ik je wat meer vertellen over de grootste zenuw die heel belangrijk is voor het innerlijk zenuwstelsel en daarmee de ontspanning. Ik ga het hebben over de Nervus Vagus.

Nervus Vagus 

De Nervus Vagus is de langste en belangrijkste zenuw die in ons lichaam loopt. Deze zenuw loopt van jouw brein naar jouw darmen en staat merendeels in verbinding met je organen. Om het makkelijk uit te leggen…kun je de Nervus Vagus zien als een telefoonverbinding. Het communiceert namelijk dag en nacht naar ons brein over ons lichaam en onze omgeving. Het geeft berichten af. Deze berichten gaan over veiligheid & onveiligheid, voedingsstoffen, hormoonhuishouding en meer.

De belangrijkste taak is misschien wel dat het controle heeft over ons innerlijk zenuwstelsel. Ook wel parasympathisch zenuwstelsel genoemd. Het parasympatisch zenuwstelsel helpt ons bij ontspannen, uitrusten en het verteren. Het is de rempedaal van jouw systeem. Trap je op de rem dan ervaart jouw nervus vagus veiligheid en ontspanning. Het zal dus meer in het parasympathisch zenuwstelsel verblijven. Ervaart jouw nervus vagus daarentegen gevaar dan zal het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd worden. Het sympathisch zenuwstelsel is ons stress-systeem, ook wel jouw gaspedaal. Je lichaam komt in actie-stand. Naast het rempedaal en het gaspedaal hebben we ook nog de volledige Shut-Down, het dorsale vagale systeem. Zit je in dorsaal en verblijf je hier voor een lange tijd, dan zal dan meer mentale en fysieke klachten ervaren.

Welke systemen?!

Parasympathisch;

Geeft jou de mogelijkheid om gerust te worden gesteld en te kalmeren. Deze is intens verbonden met jouw hart. Wanneer jij je veilig en verbonden voelt neemt deze de leiding. Je kan ontspannen en rusten, maar ook goed je eten verteren.

Sympathisch;

Wanneer je je onveilig voelt, of dit nou echt is of mentaal, dan neemt sympathicus het over. Je gaat over op de actie stand, je gaat vechten of vluchten. In deze actie stand gaat je ademhaling, hartslag en bloeddruk omhoog. Als je je dus continue onveilig voelt zal de stress zich opstapelen in jouw lichaam. Het lichaam zal dit jou laten merken door letterlijk alles stil te leggen, shut down! Je bevriest. De shut down is dorsaal.

Dorsaal;

Als je bevriest of verstard is dat voor heel even niet erg. Het zorgt ervoor dat alles in jouw lichaam door blijft draaien. Het is een oeroud systeem om te overleven. Verblijf je hier voor lange tijd dan ontstaan er meer mentale en fysieke klachten. Je krijgt dus die shut down.

Gas en rem…

Gas geven is niet zo erg. We moeten gas geven om vooruit te kunnen gaan. We hebben ook de rem nodig om niet uit de bocht te vliegen. Zorg dus dat je wat vaker de rem in trapt voor meer ontspanning. Hoe? Hieronder mijn favoriete dingen om meer ontspanning te ervaren…

 

Wandelen

Sporten

Lachen

Dansen

Mediteren

 

Ga zelf op onderzoek uit wat voor jou het beste werkt en wat jij leuk vindt om te doen. Er zijn zoveel meer leuke ontspannende activiteiten die jou en jouw nervus vagus kalmeren.

 

Your ability to generate power is directly proportional
to your ability to relax

-David Allen-

 

 

Hi There, ik ben Sanne

Ik schrijf wekelijks over onderwerpen die in mijn praktijk veel aan bod komen. Ik neem je graag mee! 

U

Browse

Finding the way…

Finding the way... De weg vinden is soms verrekte lastig. Welke kant wil je op? Wat je nodig? Hoe kom je daar dan? En blablabla. Zoeken of luisteren? Vorige week had ik al aangegeven dat ik keihard op m’n bek lag omdat wat ik aanbied toch niet helemaal passend is bij...

The Holistic Compass

The Holistic Compass Wat was het ook alweer... Jullie weten wel wat holistisch onderhand betekent als jullie mij al een tijdje volgen en als je het een en ander hebt gelezen op mijn website. Toch! Voor degene die het niet weten ik zal het woord holistisch nogmaals...

Lets talk monthly…March 

Lets talk about March Iedere maand vertel ik over mijn maand. Een reflectie voor mezelf als persoon en als coach. Wat is er gebeurd? Waar heb ik van geleerd? Wat wil ik doen? Vragen om terug te kijken naar dingen die goed en minder goed zijn gegaan, op die manier kan...